Backup of logo new ACRYL DESIGN web
Search

Ζωγραφική σε plexiglass

Ζωγραφική σε plexiglass

 

Όταν μιλάμε για υλικά τα οποία είναι «ευέλικτα» και μπορούν να παραμετροποιηθούν το μυαλό των περισσότερων πάει στo plexiglass . Με ιδιότητες όπως η ανθεκτικότητας στη θραύση ,η εύκολη κοπή και διαμόρφωση ,η υψηλή διαφάνεια , πολλούς χρωματισμούς αλλά κυρίως χαμηλή τιμή σε σχέση πχ με το τζάμι τότε δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί βρίσκετε στις περισσότερες οικιακές και εμπορικές εφαρμογές.

Τελευταία μάλιστα , με την άνοδο των κατασκευών DIY το plexiglass ξεφεύγει από τα πλαίσια των παραπάνω εφαρμογών και βρίσκει εφαρμογή στην τέχνη και στην διακόσμηση.

Αν λοιπόν σας αρέσει και σας να πειραματίζεστε βάφοντας απλά ένα φύλλο plexiglass ή να δημιουργήσετε ένα πίνακα από plexiglass στον καμβά σας , παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Όπως σε κάθε project έτσι και εδώ θα χρειαστεί να γίνει σωστή προετοιμασία , παρακάτω ακολουθούν τα υλικά που χρειάζεστε:

  • Λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο
  • Μαλακό σφουγγάρι
  • Σαπουνόνερο
  • Πανί γυαλίσματος (χωρίς χνούδι) x 2
  • Ακρυλικό αστάρι
  • Ακρυλικό χρώμα (σπρέι ή οποιοδήποτε άλλο είδος)
  • Βούρτσες ή ρολά (προαιρετικά)
  • Ταινία κάλυψης (προαιρετικά)
  • Αδιάβροχο στεγανωτικό που θα χρησιμοποιηθεί πάνω από το χρώμα (προαιρετικό) – εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σε εξωτερικούς χώρους ή θα το εκθέσετε σε νερό
  • Μερικές παλιές εφημερίδες για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα λερώσετε
  • Ένας καλά αεριζόμενος εξωτερικός χώρος
  • Και βεβαίως το plexiglass

Γυάλισμα με γυαλόχαρτο

Εφόσον έχετε τα παραπάνω υλικά ας ξεκινήσουμε το έργο με την ζωγραφική σε plexiglass.

Τα φύλλα από plexiglass είναι αρκετά λεία γεγονός που τα καθιστά δύσκολα για την ζωγραφική σε καμβά . Για να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο η πρόταση μας είναι να προετοιμάσουμε την επιφάνεια του φύλλου τραχύνοντάς την . Εδώ λοιπόν βρίσκει εφαρμογή το γυαλόχαρτο που αναφέραμε παραπάνω .

Εφαρμόζουμε ελαφρύ τρίψιμο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, διαφορετικά θα παρατηρήσουμε ότι η μπογιά μπορεί να μην «καθίσει» καλά στην επιφάνειά μας.

Το επόμενο βήμα της προετοιμασίας για την ζωγραφική σε plexiglass περιλαμβάνει τον καθαρισμό της επιφάνειας αυτής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το φύλλο ΜΕΤΑ το τρίψιμο αν δεν θέλετε να παγιδευτούν χνούδια και σκόνες κάτω από το χρώμα σας.

Ο καθαρισμός του plexiglass είναι πολύ απλός , περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

guide for painting on - Acryl Design

Αστάρωμα της επιφάνειας

Το αστάρωμα της επιφάνειας του plexiglass βοηθά στην δημιουργεία μιας καλής επιφάνειας για το χρώμα για αυτό και φροντίζουμε να το έχουμε ασταρώσει πρώτα.

Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, φροντίστε λοιπόν να το ανακινήσετε καλά πριν το ψεκάσετε ομοιόμορφα στη συνιστώμενη απόσταση ψεκασμού. Εάν χρησιμοποιείτε υγρό αστάρι, φροντίστε να το απλώσετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Καλύψτε την επιφάνεια με μία στρώση και αφήστε τη να στεγνώσει. Το κάθε αστάρι διαφέρει από μάρκα σε μάρκα – ελέγξτε τον προτεινόμενο χρόνο στεγνώματος για τη μάρκα αστάρι που χρησιμοποιείτε.

guide-for-painting-on-plexiglass-1

Ζωγραφική σε plexiglass

Και τώρα είναι η ώρα για την ζωγραφική στο plexiglass!

Για να περάσετε πάνω στο φύλλο του plexiglass ένα συμπαγές χρώμα , απλώς περάστε το ακρυλικό χρώμα (σπρέι ή υγρό) σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Σε κάποια φύλλα plexiglass ίσως χρειαστεί περισσότερα περάσματα.

Εάν τώρα θέλετε περισσότερη λεπτομέρεια με την βοήθεια ενός πινέλου μπορείτε να δημιουργήσετε τα σχέδια σας , και εδώ ίσως χρειαστεί περισσότερα περάσματα.

Τέλος βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο έχει στεγνώσει πριν συνεχίσετε με το επόμενο έτσι ώστε να αποφύγετε τις μουτζούρες.

ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!

Ζωγραφική σε plexiglass

Αδιαβροχοποίηση και προστασία

Το τελευταίο βήμα είναι προαιρετικό ανάλογα με το αν θέλετε να εξασφαλίσετε την ανθεκτικότητα και την προστασία για το έργο σας. Αν όμως έχετε σκοπό να το τοποθετήσετε σε εξωτερικό χώρο τότε αυτό είναι ένα υποχρεωτικό βήμα!

Όπως λοιπόν κάναμε με το αστάρωμα και το βάψιμο, θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τουλάχιστον ένα στρώμα σφραγιστικού πάνω από το έργο σας. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός φραγμού μεταξύ του χρώματος και του περιβάλλοντος, προστατεύοντάς το και διατηρώντας το ασφαλές!

guide for painting on plexiglass 4 - Acryl Design

Ζωγραφική σε plexiglass

Απλές συμβουλές για ζωγραφική σε plexiglass :

Επιπλέον, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη δοκιμάζοντας τη ζωγραφική σε plexiglass :

Αποφύγετε τα χρώματα που μπορεί να καταστρέψουν το plexiglass φύλλο σας και επιλέξτε χρώματα με βάση το νερό.

Χρησιμοποιείστε κολλητική ταινία για να δημιουργήσετε ευθείες γραμμές.

Ο χρόνος στεγνώματος μπορεί να διαφέρει από φύλλο σε φύλλο και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα και το χρώμα το plexiglass.

Για ένα γυαλιστερό λείο φινίρισμα, χρησιμοποιήστε διαφανές χρώμα με βάση την πολυουρεθάνη ως σφραγιστικό.

Share is not a crime

Translate »